Tuesday, November 30, 2010

DE ONGESCHREVEN GESCHIEDENIS

DE ONGESCHREVEN GESCHIEDENIS

By Stella Evelyne Tesha

Vroege Afrikaanse geschiedenis spreekt over bloeiende koninkrijken die onderling handelden door gebruik van traditionele onderhandelingspraktijken en gebruiken. De maatschappijen hadden structuur waaronder wijze ouderen en artsen vielen. Dit waren de koninkrijken die de kolonialisten barbaars noemden.

Toen kwam het tijdperk die een val bracht van vele oude Afrikaanse koninrijken en niet te vergeten kolonialisme, slavenhandel en gedwongen arbeid.

Gedurende de periode van de 19de eeuw stierven vele Afrikaanse mannen, mijn grootvader inbegrepen, in de bloei van hun leven als resultaat van vermoeidheid vanwege gedwongen arbeid en weemoed door de slavernij en/of export van hun zonen. Zonder zonen om de familienamen te dragen, of de productie voort te zetten en de families te onderhouden zag de toekomst er somber uit. Dit was het begin van de armoedecyclus in Afrika.

Opgroeiend zag ik Europa als de bron van al het kwaad dat in Afrika gebeurde. De industriƫle revolutie dat de ontwikkeling en het welzijn van de Europese mensen verzekerde, was een nachtmerrie voor Afrika. Tot op de dag van vandaag kunnen vele zwarte mensen wereldwijd hun voorvaderen niet traceren.

Afrika voeld nogsteeds het effect van de gebeurtenissen van de19de eeuw.
Het ontwikkelingswerk is een positieve bijdrage van Europa om de schade te herstellen die Afrika door hun voorvaderen is aangedaan. Per slot van rekening, geniet Europa nu nog van de vruchten van de arbeid en bloed van onze voorouders.

Is er om het even geen wrok van Afrika? Ja natuurlijk. We kunnen allemaal boos zijn over de moorden van onschuldige mensen in Zimbabwe, maar op een bepaald niveau van ons onderbewustzijn weten we allemaal dat het enkel een kwestie van tijd was alvorens het zou gebeuren.

Wij hebben ons verleden met Europa gezien als ‘hun zijn degenen die ons continent tegronde hebben gericht ‘ zou het niet fijn zijn als de geschiedenis geschreven door onze kleinkinderen zou zeggen ‘ hun zijn degenen die samen met ons het continent hebben herbouwd’?

Ontwikkelingshupl zou niet moeten worden verminderd, het moet vorden geherstructureerd. Wij bijven toegewijd aan de VN ontwikkelingsdoelstellingen. Het is tijd om aan nieuwe strategieƫn te denken om deze doelstellingen te verwezenlijken. Het is tijd om een nieuwe geschiedenis te schrijven.


Genoeg is genoeg!

No comments:

Post a Comment